SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
KFUK-KFUM Uppsala Aikidoklubb
Fotboll
Gradering

Gradering är en del i vår sätt att bedöma färdighet och kunskap hos aikidokas. Varje termin och vid speciella tillfällen, som t ex sommarläger, finns det möjlighet att gradera och därmed erhålla en ny högre grad, förutsatt att man behärskar de tekniker som ingår till den nya graden. Nedan finns listor på de tekniker som vår klubb anser att en aikidoka skall kunna till varje grad.

Graderingssystemet är indelat i kyu-grader och dan-grader. Barn har graderna 12 – 7 kyu. Den första graden man tar som ungdom och vuxen är 6 kyu och sedan graderar man successivt ner till 1 kyu. Efter 1 kyu kommer 1 dan och sedan räknar man dan-graderna uppåt. Högst graderade i klubben har 7 dan. I Sverige finns det ett fåtal personer som har 7 dan, i Japan så är det ett fåtal personer som har 9 dan.

För mer information om graderingar i allmänhet och om kraven vid dan-graderingar i synnerhet hänvisar vi till Svenska aikidoförbundet.

 

Graderingsträning
Ju högre upp i graderna man kommer desto nödvändigare blir det att träna extra på just de tekniker man har till sin gradering. Det är bra om man är flera som ska till samma grad om man kan komma överens om en tid som passar att köra extraträning. Det rekommenderas också att man söker rätt på någon högre graderad som kan vara med vid dessa tillfällen. Samt omvänt, det är bra att söka upp lägre graderade och hjälpa dem med deras graderingsträning, det är både nyttigt och trevligt.

Graderingsträning ska dock inte ske samtidigt som ordinarie träning eftersom det kan tolkas som ganska ofint gentemot instruktören. Undantaget är det avancerade passet på tisdagar. För dem som inte kan vara med på det passet går det självklart bra att träna extra inne i lilla dojon!

 

Kyu-graderingar
Barn och ungdomar
Gradering för barn (7-11 år) hålls normalt en gång per år, i slutet av vårterminen. Ungdomar från 12 år kan gradera en gång per termin enligt de regler som gäller för 8-1 kyu, se även information i graderingsregler för barn och ungdom.
För barn krävs ingen föranmälan till gradering, det är instruktörerna som avgör när och till vilken grad barnen graderar och meddelar detta i god tid innan.

Ungdomar 6-1 kyu
Ungdomar som är eller fyller 13 innevarande år ska gradera i vuxensystemet enligt de regler som gäller där. För att få gradera måste du anmäla dig och betala graderingsavgift (ingen avgift för 6:e kyu).

Vuxna 6-1 kyu
Vuxna graderar i vuxensystemet enligt de regler som gäller där. För att få gradera måste du anmäla dig och betala graderingsavgift (utom nybörjare). Är du osäker så prata med en instruktör först, speciellt för de högre  graderna.

Anmälan 6-1 kyu
Du anmäler dig genom att du skriver upp dig på en graderingslista som sätts upp på anslagstavlan en eller två månader innan graderingen. Anmälan ska göras senast två veckor innan graderingen, sedan tas listan ner. På listan ska du skriva upp ditt namn, vilken grad du ska gradera till, när du graderade senast och hur många pass du har tränat sedan dess.

 

Dan-graderingar
Sker i samband med läger, du anmäler ditt intresse genom att du kontaktar en av huvudinstruktörerna.

(Formell anmälan sker sedan enligt graderingskommiténs instruktioner som finns på förbundets hemsida.)

 

Avgifter
Se information under Avgifter

 

Graderingsregler
Graderingsregler barn och ungdom:
Graderingsregler Barn & Ungdom

 

Graderingsregler vuxna:
Graderingsregler Vuxna 6-1 kyu

Graderingsregler 1 - 4 dan

 

Tekniklistor:
1 – kyu
2 – kyu
3 – kyu
4 – kyu
5 – kyu
6 – kyu
7 – barn & ungdom, vit/brun
8 – barn & ungdom, vit/blå
9 – barn & ungdom, vit/grön
10 – barn & ungdom, vit/orange

 

Prata med din instruktör för mer information.

 

Bälten och hakama
Barn och ungdomar
När man är helt ny och ännu inte graderat så har man ett helt vitt bälte. Sedan i takt med att man graderar får man rätten att bära bälten med olika färgränder på enligt följande:

Ny / ograderad: vit
10 kyu: vit med orange rand
9 kyu: vit med grön rand
8 kyu: vit med blå rand
7 kyu: vit med brun rand

Ungdomar får sedan när de börjar gradera vuxengrader (om de vill) ha kvar bältet med färg tills dess de tar 3:e kyu.

 

Vuxna
Vuxna har vitt bälte tills dess att de tar sin första dan grad, då byter de till ett svart bälte.

 

Hakama
De traditionella mörka byxorna (svarta eller mörkblå) får användas från det att man klarat 3:e kyu.